Światowy Tydzień Mózgu


20.03.2014 | kategoria: Wellness

mozg_dŚwiatowy Tydzień Mózgu lub inaczej Tydzień Mózgu (ang. Brain Awareness Week), odbywa się  co roku w marcu.  Święto to ma na celu popularyzację wiedzy o mózgu i jego działaniu. 
W roku 1992 powołano w Stanach Zjednoczonych Dana Alliance for Brain Initiatives. Stowarzyszenie to, powstałe z inspiracji znanego Noblisty prof. Jamesa Watsona, ma na celu upowszechnienie w społeczeństwie amerykańskim wiedzy o mózgu i chorobach związanych z jego zaburzeniami, oraz uświadomienie zarówno decydentom i politykom jak i zwykłym podatnikom znaczenia badań w tej dziedzinie. Przedsięwzięcie to, z założenia niedochodowe, zostało wsparte organizacyjnie i finansowo przez Charles A. Dana Foundation, która wspomaga różne inicjatywy w zakresie nauk biomedycznych np. Dana Faber Cancer Institute.
W styczniu 1997 roku podobna organizacja, także wspierana finansowo przez Charles A. Dana Foundation, powstała na terenie Europy. Pierwszy Europejski Dzień Mózgu był obchodzony 18 marca 1998 w wielu krajach Europy, także u nas.

 

Mózg – nasz osobisty komputer

Mózg, mózgowie, część ośrodkowego układu nerwowego umieszczona w obrębie czaszki, otoczona oponami mózgowo-rdzeniowymi. W obrębie mózgu można wyróżnić pień mózgu i płaszcz mózgu. Mózg to jeden z najbardziej zdumiewających wytworów natury. U człowieka mózg jest niewiele większy od jego złożonych razem, zaciśniętych pięści. Mózg dorosłego człowieka to około 1,5 kg galaretki; około 13 dekagramów stanowi białko, a reszta to woda i nieco 20% tłuszczu – lipidów. Stąd dokarmianie od najmłodszych lat naszego organizmu składnikami takimi jak Omega 3, Lecytyna – szczególnie inozytol oraz tokoferole ( wit. E), pozwali na utrzymanie sprawności i zdrowia mózgu przez wiele kolejnych lat życia. Brak tych składników w diecie z czasem może powodować kolejne defekty naszego osobistego komputera, złe przekaźnictwo nerwowe, wiele chorób układu mózgowo-nerwowego, nawet paraliż lub zaburzenia w koncentracji i pamięci.

mozg_procesorLudzki mózg składa się z około 25 miliardów, a może nawet więcej, komórek nerwowych. Są one ze sobą połączone przez miliony włókien nerwowych i dzięki nim, każda z komórek ma stałe połączenie z tysiącami innych. Komunikacja między nimi jest możliwa dzięki neuroprzekaźnikom. Wszystkie komórki nerwowe naszego organizmu są bardzo wrażliwe, podatne na uszkodzenia i wymagają odpowiednich warunków do prawidłowego funkcjonowania. Nasza pamięć jest funkcją skoordynowanego działania poszczególnych części mózgu. Jeżeli nasz organizm przez dłuższy czas będzie przebywał w niesprzyjających warunkach i bez odpowiednich substancji potrzebnych do jego funkcjonowania, część naszych komórek nerwowych może nawet ulec zniszczeniu Z tego powodu, zdolność naszego mózgu do przechowywania informacji maleje, a to prowadzi do zapominalstwa. Po przekroczeniu pewnej granicy, wzmożona degeneracja tkanki nerwowej może stać się przyczyną poważnych chorób (np. choroby Parkinsona czy Alzheimera). Jedna z możliwych przyczyn takiego stanu wynika z intensywnego działania wolnych rodników, a ostatnio odkryto, iż np. chorobę Alzheimera przyspieszają szkodliwe składniki w szczepionkach (rtęć, nanobakterie, fosforany) –  szczególnie powszechne szczepionki na grypę. Nasz mózg jest organem potrzebującym dużej ilości tlenu i przez to jest również bardzo narażony na niebezpieczeństwa.

W procesie starzenia, aktywność antyoksydacyjna mitochondriów komórkowych maleje – wolne rodniki, wywołując tzw. peroksydację lipidową, niszczą wrażliwe błony komórkowe, a tym samym – komórki. Efektem tego jest brak energii, przewlekłe zmęczenie, zaburzenia pamięci, mogą również pojawić się schorzenia degeneracyjne. Jednak nasze zdrowie i pamięć są rujnowane również przez inne czynniki. Wymienię tu jedynie te bardziej znane, takie jak: alkohol, palenie tytoniu, środki nasenne i uspokajające, niedostateczne ukrwienie mózgu, niedoczynność tarczycy, intensywny, przewlekły stres, depresja, niewłaściwe odżywianie, brak wysiłku intelektualnego. Możemy zapobiec gwałtownej redukcji naszych komórek mózgowych i zachować świeżość umysłu, jeżeli powyżej 30. roku życia systematycznie zażywać będziemy kompozycję składników, wspierającą pielęgnację mózgu, komórek nerwowych i mięśniowych.

Takim preparatem jest Energy&Memory, zawierający:
» niezbędne dla regeneracji komórek – cholinę i lecytynę;
» antyoksydanty – witaminę C, witaminę E, cynk i selen;
» magnez – niezbędny do przekazywania impulsów nerwowych;
» witalizującą guaranę

Fragmenty artykułu prof. dr n. med. Valéria Sedlák-Vadóc
(CALINews nr 2 (14) Marzec 2004 – http://www.faceci.com.pl/sila.html )

Więcej na temat zakupu produktu tutaj >>
===

Ta nasza „galaretka“ generuje prąd i stąd bierzemy się my, nasza psychika, nasze myślenie, emocje i pamięć. Tak naprawdę to raczej „my należymy do mózgów, niż one do nas. Moje „ja” jest jedną z wielu rzeczy, którą kreuje mózg. Większości z nich nie jestem świadomy“ – cytuję za profesorem Wodzisławem Duchem.

Nasz mózg lubi ,,ruch”, a zatem pobudzenie przemiany materii i tlen oraz zdrowy sen. Lubi dobre odżywianie w niezbędne składniki m.in.:  a także wodę – bo głównie z niej się składa, a odwodniony odmawia posłuszeństwa. Szkodzi mu alkohol, cukier, narkotyki, brak bodźców i uwaga, brak dobrego humoru!

Zależność pomiędzy szybkością myślenia a dłuższym życiem

Zdolność mózgu do szybkiego przetwarzania informacji wróży długie życie – zaobserwowali szkoccy badacze, jak podaje pismo „Psychological Science”.

Badania Iana Deary’ego z Uniwersytetu w Edynburgu i jego kolegi Geoffa Dera zostały zainspirowane wcześniejszymi doniesieniami na temat związku inteligencji z długością życia. Wynikało z nich, że osoby z niższym wskaźnikiem inteligencji (IQ), przeważnie umierają wcześniej niż osoby o sprawniejszym umyśle.

W swojej najnowszej pracy Deary i Der uwzględnili nie tylko IQ (który ocenia się na podstawie wyników testów), ale też bardziej podstawowy miernik sprawności naszego mózgu – tzw. czas reakcji. Jest on pośrednio związany z inteligencją, gdyż, odzwierciedla zdolność mózgu do szybkiego przetwarzania informacji.

mozg-polkule2Badania rozpoczęte w 1988 roku objęły 412 mężczyzn i 486 kobiet między 54 a 58 rokiem życia. Wszyscy przeszli testy oceniające zdolności umysłowe, a także test na szybkość reagowania – sprawdzano, jak szybko dana osoba przyciśnie klawisz po ujrzeniu liczby na ekranie komputera. Zebrano też dane na temat wykształcenia, zatrudnienia i nałogu palenia papierosów. W ciągu kolejnych 14 lat zmarło 185 osób z badanej grupy.

Analiza ujawniła, że osoby z wyższym IQ miały większe szanse na długie życie, niż osoby z gorszymi wynikami. Podobnie ci, którzy szybciej reagowali żyli dłużej niż osoby powolniejsze. Okazało się jednak, że czas reakcji był znacznie lepszym wskaźnikiem długości życia niż IQ.

Zdaniem autorów pracy, najnowsze obserwacje można interpretować na różne sposoby. Wolny czas reakcji może być np. objawem degeneracji mózgu, która z kolei może sygnalizować pogorszenie ogólnego stanu zdrowia i większe ryzyko zgonu. Z drugiej strony, związek między wyższym IQ a szansą na dłuższe życie obserwowano nawet w badaniach prowadzonych na 11-latkach, u których nie może być raczej mowy o starczej degeneracji. W grę może tu więc wchodzić fakt, że osoby o wyższym IQ częściej wykonują zawody w bezpiecznych warunkach środowiska, spekulują badacze.

Wyjaśnienie intrygującego związku między inteligencją a przeżyciem wymaga jeszcze wielu mozolnych badań, które obejmą również młodszych pacjentów. (03-02-2005 Warszawa PAP) – link: http://www.faceci.com.pl/subskrypcja39.html

Wpływ środowiska i dodatków żywieniowych na mózg i nasze zdrowie

mozg-suplementyDziś wiemy, że tego typu zjawiska uwarunkowane są również środowiskiem w jakim żyjemy, a szczególnie składnikami pokarmowymi i płynami, jakie stosujemy w ciągu swojego życia. Jednym z przekleństw naszej cywilizacji jest pośpiech, a tym samym przetworzona żywność i jadłodajnie szybkiej obsługi. Żywiąc się w ten sposób wprowadzamy do swojego organizmu kumulujące się w nim neurotoksyny m.in.: akrylamid i aspartam

Akrylamid prawdopodobnie tworzy się w wyniku smażenia i pieczenia, niemal nie występuje w produktach surowych lub gotowanych. Akrylamid w wysokich dawkach wykazuje własności uszkadzania tkanki nerwowej. Wysokie dawki tego związku, stosowane u zwierząt, prowadziły do rozwoju chorób nowotworowych i zaburzały procesy rozrodcze.
,,Według moich obliczeń – mówi naukowiec z amerykańskiego Clark University, prof. Dale Hattis – akrylamid jest przyczyną kilkunastu tysięcy przypadków zachorowań na raka rocznie”. Oczywiście liczby podane przez profesora mogą być o wiele wyższe. W 2002 roku szwedzki Narodowy Instytut Żywności opublikował raport, z którego wynikało, że produkty spożywcze zawierające skrobię (krakersy, ciastka, chipsy, frytki)  i przetwarzane w wysokich temperaturach miały duże ilości rakotwórczego akrylamidu.

„Akrylamid jest trucizną, a dawka trucizny jest przeliczana na kilogram masy ciała. Zatem, po spożyciu paczki chipsów dzieci będą mieć więcej akrylamidu na kilogram masy ciała niż na przykład dorosły mężczyzna ważący 80-90 kg” – wyjaśnił prof. Naruszewicz.

„Nasze badania wykazały, że regularne spożywanie chipsów powodowało w organizmie przewlekły stan zapalny, podobnie do przewlekłej infekcji” – wyjaśnił prof. Naruszewicz.

Jego zdaniem, zmiany te były spowodowane tym, że akrylamid znacznie obniżał w organizmie zapasy naturalnego przeciwutleniacza – glutationu (GSH). Jego rola polega na neutralizacji wolnych rodników tlenowych, które uszkadzają komórki i w ten sposób przyczyniają się do starzenia tkanek, rozwoju nowotworów oraz chorób serca i układu krążenia.

Nasz organizm broni się przed trucizną, jaką jest akrylamid, przez łączenie go z glutationem i wydalenie tego kompleksu na zewnątrz. To powoduje, że w komórkach zaczyna spadać poziom glutationu, a zapasy, który pozostają już nie wystarczają, by przeciwdziałać powstawaniu wolnych rodników. Można więc powiedzieć, że jedząc chipsy sami pozbawiamy się naturalnych mechanizmów obronnych” – mówił prof. Naruszewicz.

Czy wiesz, że… ilości akrylamidu w gotowanych ziemniakach (w 120 g) przekraczają obowiązujący limit akrylamidu 25 razy?
Gorzej wygląda sprawa frytek. Nie dość, że wykazują ogromne ilości akrylamidu, to zawierają dodatkowo tłuszcze typu trans. A każdy spożyty ich gram oznacza zwiększenie ryzyka wystąpienia chorób serca o 20%, co stwierdzili uczeni tym razem z Kanady. Zwiększa się również ryzyko udarów.

R. Uhli twierdzi: „Spośród wielu badanych przez brytyjskich uczonych produktów niektóre wykazały obecność akrylamidu aż o 1280 razy wyższą od międzynarodowych limitów bezpieczeństwa. Były to super marketingowe chipsy, chrupki, krakersy, prażony ryż Kellogsa oraz chrupki Pringlesa”.
Uhli również zauważa to, o czym mówią wszyscy uczeni zajmujący się „genotoksyczno-karcynogenną” substancją: „akrylamid jest sklasyfikowany jako chemiczna i karcynogenna substancja, bez określonej granicy bezpieczeństwa”.

Powinno się uświadamiać i przekonywać obywateli, aby ci ,,unikali lub co najmniej ograniczyli konsumpcję produktów bez jakiejkolwiek wartości odżywczej” – Jacobson. Zwłaszcza przemysłowych płatków śniadaniowych na dobry początek z dodatkiem marketingowego miodu (ilość akrylamidu w tym „zdrowiu” wynosi „zaledwie” 250 razy więcej od ustalonych limitów!).

Czołowi szwedzcy badacze, m.in. dietetyk Jan-Ake Gustafsson i toksykolog Ingelmann-Sundberg, poddali testom 20 różnych produktów – frytek, chrupek, płatków śniadaniowych, pieczywa chrupkiego i kilku przekąsek – wybranych przypadkowo w supermarketach i restauracjach fast food. „Nie znaleźliśmy ani jednego produktu wolnego od akrylamidu. W ośmiu przypadkach poziom tej substancji przekraczał nawet 500 mikrogramów na kilogram, a w trzech – w dwóch paczkach chrupek i jednej porcji frytek – tysiąc mikrogramów”, mówi prowadzący badania chemik Hans-Werner Kelm. Wreszcie na początku czerwca podobne wnioski ogłosił Urząd Kontroli Żywności w Norwegii. Stwierdzono, że poziom akrylamidu w chrupkim chlebie jest „tak niski, iż korzyści ze spożywania takiego pieczywa są znacznie większe niż ewentualne szkody”, niemniej jednak w chrupkach ziemniaczanych tej potencjalnie rakotwórczej substancji jest 90 razy więcej niż w chlebie. Według Urzędu Kontroli, akrylamid w przetworzonej żywności prawdopodobnie powoduje w czteroipółmilionowej Norwegii 30 przypadków chorób nowotworowych rocznie.

Szczegóły na temat badań nad zawartością akrylamidu w płatkach śniadaniowych podawanych najczęściej dzieciom oraz w pożywieniu typu fast food i przez korporacje Mc Donalds i Burger King  – tutaj:
http://www.gronkowiec.pl/akrylamid.html

Aspartam odpowiada za ponad 75% doniesień o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywności przekazywanych do FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych włącznie z atakami padaczki i zgonami. Kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów powodowanych przez aspartam to:
bóle i zawroty głowy, migreny, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, utrata pamięci i bóle stawów.

Pod koniec lat 90. XX w. opublikowano wyniki kilku wyrywkowych badań, które sugerowały występowanie związków między spożywaniem aspartamu i chorób takich jak rak mózgu i układu limfatycznego. Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych: guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca(!).

Ze wszystkich dostępnych na rynku, ASPARTAM (znany też jako dodatek E 951) jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności!!!

Więcej szczegółów na ten temat oraz gdzie w codziennym żywieniu – szczególnie naszych dzieci  – z łatwością znajdziemy aspartam – link:
http://www.gronkowiec.pl/aspartam.html

 Inne składniki wpływające na złą pracę lub uszkodzenia mózgu i pogorszenie zdrowia

– rtęć i substancje niepożądane w piwie
http://www.gronkowiec.pl/metale.html

– związki dymu tytoniowego na nasz mózg
http://www.gronkowiec.pl/dym_tytoniowy.html

– sporysz
http://www.gronkowiec.pl/sporysz.html

– amoniak, glikol etylenowy, toluen
http://www.gronkowiec.pl/solwenty.html

– dioksyny
http://www.gronkowiec.pl/slownik.html

– neurotoksyczność szczepionek
http://www.faceci.com.pl/subskrypcja61.html

– ołów
http://www.gronkowiec.pl/toksyny_pierwiastki.html

– toksyny fizyczne – elektrosmog i działanie mikrofalówki czy telefonów komórkowych
http://www.noni.com.pl/elektrosmog.html
http://www.gronkowiec.pl/toksyny_fizyczne.html

– substancje psychoaktywne w tym leki
http://www.gronkowiec.pl/subsktacje_psychoaktywne.html

– fluor – film
http://www.gronkowiec.pl/toksyny_pierwiastki.html

Więcej innych składników tutaj: http://www.gronkowiec.pl/skazenia.html

 

Zdrowie naszego mózgu w oparciu o cenne składniki pokarmowe w żywieniu

mozg-warzywaJeśli umiejętność koncentracji, dobra pamięć i szybkość analizy i podejmowania trafnych decyzji w życiu nie są naszym atutem , warto sięgnąć po składniki pokarmowe, które szybko naprawią ten stan i uzupełniając dietę „nakarmią” nasz mózg. Warto tu wspomnieć o podawaniu w żywieniu szczególnie dzieciom, młodzieży oraz osobom starszym pożywienia bogatego w  nienasycone kwasy tłuszczowe omega3 (suplementacja np. Omega 3 Concentrat http://renatazarzycka.calivita4.me/products/ ), z uwagi na cenny budulec komórek mózgu i układu nerwowego: DHA (kwas dekozaheksaenowy) i EPA (kwas ekiozapentaenowy). Szczegóły tutaj: http://www.faceci.com.pl/omega.html

Dbamy również o dostawę pożywienia bogatego w lecytynę – szczególnie w inozytol –  opis tutaj: http://www.faceci.com.pl/lecytyna.html

Jeśli składników tych zabraknie w diecie bądź mamy większe zapotrzebowanie na nie z uwago na chorobę, inozytol i cholinę możemy podawać w postaci skoncentrowanej w specjalnej tego typu lecytynie np. Triple Potency Lecithinhttp://www.faceci.com.pl/subskrypcja56.html .

Podajemy też czosnek chiński (zawiera go np. Garlic Caps), składniki minerale – szczególnie chelatowany wapń z magnezem (np. Strong Bones) oraz miłorząb japoński (zawiera go np. qProtect 4 Life) – więcej tutaj >>

Korzystnym efektem działania fizjologicznego naszego żywienia –  wyżej wymienionych składników – powinna być poprawa pamięci, koncentracji i szybkości uczenia się, ale również stanu ogólnego wszystkich narządów wewnętrznych – ogólna poprawa kondycji naszego organizmu. Szerszy opis w.w produktów tutaj – link: http://najlepszesuplementy24.pl/  oraz  http://vitallife.calivita4.me/products

W terapii szczególnie u osób stosujących duże ilości różnych leków farmakologicznych (pełnych skutków ubocznych i zatruwających chemicznym składem nasze organizmy), poddawanych operacjom pod narkozą, u osób z chorobami nowotworowymi i w trakcie lub po chemioterapii, z uwagi na obniżony poziom hemoglobiny i trudności z dostawą odpowiedniej ilości tlenu do organizmu a szczególnie do komórek mózgu, warto wzbogacić żywienie w suplementy i dołączyć do kuracji stabilizowany tlen w płynie – OXYMAX (dostępny tylko dla Klubowiczów CaliVita z Salonów globalnych).
Opis działania Omega 3 i OXYMAX.

Dodatkowo Polinesian NONI, z opisów naukowców wynika, że może sprzyjać regeneracji komórek mózgu, a tym samym odżywianiu i zarazem zapobieganiu chorobom mózgowo-neurologicznym np. chorobie Parkinsona.
Więcej – link: http://www.noni.com.pl/parkinson.html

Pamiętajmy również, iż stosowanie leków farmakologicznych, przeciwbólowych, tabletki od bólu głowy a szczególnie chemioterapii, chemikalia te pozostawią trwałe ślady w naszych mózgach. Leczenie samych skutków choroby, a szczególnie leczenie raka chemoterapią, zmienia przepływ krwi i metabolizm mózgu, a zmiany są wykrywalne nawet 10 lat po zakończeniu terapii. Mogą one powodować u pacjentów uczucie niejasności myśli, trudności w skupieniu uwagi i zapominanie.
http://www.faceci.com.pl/rak_metody_klasyczne.html

Odkryto również mechanizm powstawania demencji u nosicieli wirusa HIV i chorych na AIDS. Białko obecne na powierzchni wirusa nie tylko niszczy dojrzałe komórki mózgu, ale też nie dopuszcza do powstawania nowych neuronów z neuralnych komórek progenitorowych (podobnych do macierzystych), ponieważ je też uszkadza. Wyniki badań amerykańskich naukowców opublikowano na łamach pisma „Cell Stem Cell”.

Jeśli wierzyć szkockim badaczy – Iana Deary i Geoffa Dera – dzięki choćby suplementacji skierowanej na „odżywienie” naszego mózgu, zyskamy poprawę zdrowia, a co za tym idzie – znacznie wydłużymy swoje życie w czasie pozwalając na to, aby nasz organizm do później starości był sprawny fizycznie i psychicznie.

zdrowie-mozgu

Spowalnianie procesów starzenia komórek krwi i mózgu  poprzez antyoksydanty w diecie

Naukowcy sądzą, że witamina E może być pomocna w spowalnianiu procesów starzenia mózgu i związanym z tym spadkiem zdolności intelektualnych, włączając w to i nawet chorobę Parkinsona oraz Alzheimera. Wyniki badań dotyczyły 341 osób, u których rozpoznano wczesne stadium choroby Alzheimera. W celu znacznego spowolnienia choroby witaminę E podawano pacjentom dawkę 2000j.m. (porównywalnie to do 20 kapsułek Vitamin E 100). Stwierdzono, że białko w mózgu nie ulega przemianom oksydacyjnym charakterystycznym dla zespołu zmian starczych. Najczęściej stosuje się 400j.m. witaminy E. Stąd wniosek – witamina E pozwala zachować młodzieńczy mózg do późnej starości!

Szeroko zagadnienia te opisane są w książce Papas Andreas M. pt.: ,,Wielka kariera witaminy E”

To, że witamina E zwiększa długowieczność oraz łatwość rozmnażania się zdrowych komórek udowodnił dr Blank z Berkeley, poddając reakcji utleniania erytrocyty.

Erytrocyty, popularnie zwane czerwonymi ciałkami krwi lub krótko – krwinkami czerwonymi, też się starzeją, a proces ten przyspieszony bywa  pod wpływem światła i tleny, powodując ich deformację. Jest to skutek utleniania (oksydacji), osłabiającego błony komórkowe, które kurczą się nierównomiernie i  pod mikroskopem taka krwinka może wyglądać „niczym piłka przejechana przez rower”

badanie-zywej-kropli-krwiU niektórych osób, w wyniku ,,Mikroskopowego badania Żywej kropli krwi” można zobaczyć  na monitorze komputera, jak zbyt szybko erytrocyty ulęgają takiej deformacji. Oznacza to, że osoby te bardzo cierpią na brak tlenu oraz m.in. witaminy E, a co dalej idzie, mogą w przyszłości zachorować na związane z brakiem tych składników odżywczych choroby  w tym choroby degeneracyjne w wyniku możliwości łatwego uszkodzenia słabych  błon komórkowych, a dalej kodów DNA. Komórki nie będą mogły sprawnie pracować. Mówiąc popularnie np. W cukrzycy błony komórkowe nie mogą „transportować” glukozy z krwi, w wypadku choroby autoimmunologicznej (zapalenie stawów, astma, alergia) lub nowotworowej komórka jest atakowana i niszczona przez fagocyty wskutek uszkodzenia błon komórkowych. Do swojego doświadczenia dr Blank z laboratorium w Berkeley, zebrał 24 wolontariuszy, podając im  codziennie po 600j.m. witaminy E w ciągu 10 dni.  Kiedy pobierał im krew przed kuracją i badał ja na działanie światła i tlenu, niemal wszystkie erytrocyty ulegały zniszczeniu. Po 10 dniach zażywania witaminy E – wyniki były wprost zaskakujące. Pobrana tym razem krew, poddana działaniu tlenu i światła , nawet po 16 godzinach pozostawała nadal niemal zdrowa. Zaledwie nieznaczna liczba erytrocytów uległa zniekształceniu. Dr Blank odkrył, że optymalna dawką witaminy E , potrzebna komórkom krwi, aby nie ulegały deformacji i destrukcji, jest 400-600j.m. dziennie. Jeden z gabinetów naturoterapii IRIS  Elżbieta Mikulska,badających żywa kroplę krwi, jest w Rzeszowie na ulicy Kopisko 4  I piętro – telefon kontaktowy 601291199. W specjalnych przypadkach ta ilość może być niewystarczająca.

Dla osób, które spożywają zbyt mało owoców bądź w okresie jesienno-zimowo-wiosennym, warto wzbogacać organizm w składniki antyoksydacyjne owocu Mangostan w formie soku ZENTHONIC w celu poprawy funkcjonowania mózgu i silnej ochrony jego komórek przed uszkodzeniami. Zenthonic ma szczególne właściwości ochronne przeciw uszkodzeniami wolno-rodnikowymi. Naukowcy z Japonii i Tajlandii uważają iż może on również chronić komórki mózgu przed coraz częstszemu występującymi wśród ludzi chorobami mózgu. Według naukowców takie działanie mają ksantony zawarte w skorupie w owocu mangostan – http://www.mangostan.pl/ksantony.html

Antyoksydanty i ich znaczenie dla organizmu w naszym żywieniu tutaj: http://www.mangostan.pl/ORAC.html

Żurawina w składzie suplementów m.in.  ZenThonic –  http://www.faceci.com.pl/mangostan.html

Więcej na temat działania owocu mangostan na fizjologie naszego organizmu tutaj: http://www.mangostan.pl

Cynk jest obecny w części mózgu odpowiedzialnej za powstawanie wspomnień. Wchodząc w interakcję z innymi, obecnymi w mózgu związkami chemicznymi, stymuluje przesyłanie impulsów do układu sensorycznego, co oznacza, że im większy jest jego poziom w organizmie tym większa sprawność umysłowa. Według wielu naukowców, cynk jest też pomocny w leczeniu:  dysleksja, epilepsja ( padaczka) i schizofrenia. W 1973 roku na zebraniu Amerykańskiego Towarzystwa Neurologicznego, dr Andre Barbeau i współpracownicy (z Montrealu) dowiedli, iż objawy epilepsji są nasilone przy niedoborze w organizmie cynku jednego z aminokwasów – tauryny. Montrealscy badacze doszli do wniosku, iż epilepsja jest jedną w wielu chorób nieodpowiedniego odżywiania – szczególnie niedoboru cynku i tauryny. DR Carl Pfeiffer z zespołu Psychiatrycznego Instytutu w Princeton ogłosił, że uzyskał korzystne wyniki w leczeniu pewnej formy schizofrenii podając pacjentom cynk, mangan i witaminę B6 ( pirydoksynę).
Ostatnio zaczęto łączyć dysfunkcje mózgu – dysleksję, z niedoborem cynku. W brytyjskich badaniach wykazano, że dzieci z dysleksją mają niższy poziom cynku o 1/3 niż dzieci bez tego defektu. Badania powtórzyć w Finlandii, gdzie 18 dzieciom z dysleksją podawano dodatkowo 15mg cynku (np. 1xChelated Zinc)  i 100 mcg selenu (np. 2 x Pro Selenium) dziennie. Wyniki wcześniejszych analiz wykazały, że 13 z nich miało niższy od normalnego poziom cynku we krwi. Po 8 miesiącach suplementacji u 11 dzieci stwierdzono wyraźna poprawę w czytaniu i pisaniu, a nauczyciele zauważyli u uczniów zmiany na korzyść już po 2 miesiącach suplementowania minerałów. Więcej na ten temat:  http://najlepszesuplementy24.pl/61,power-mins-skladniki-mineralne-zestaw-mineralow.html

Naukowcy z Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University prof. James Joseph i prof. Barbara Shukitt-Hale prowadząc badania nad zdrowotnymi właściwościami żurawiny odkryli, że działa ona zbawiennie na komórki mózgowe człowieka. Spożywanie owoców żurawiny, a także żurawinowych soków i napojów (wchodzą w skład np. Ocean21 i ZenThonic) wpływa na spowolnienie procesu starzenia się szarych komórek, a tym samy zapobiega przedwczesnemu upośledzeniu funkcji motorycznych oraz poznawczych. Dzieje się tak dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (ich ilość w 100 g żurawiny znacznie przewyższa ilość przeciwutleniaczy w tej samej ilości szpinaku czy pomarańczy).
Prof. Joe Vinson z University of Scranton przeprowadzając badania na grupie wybranych ochotników stwierdził, że żurawina podnosi o 121 proc. poziom przeciwutleniaczy w organizmie zapobiegających chorobom degeneracyjnym. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witaminy C, A, B1, B2, P, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z grypą i infekcjami.
Szczegóły tu: http://www.mangostan.pl/zurawina.html

Ponadto Dr James Joseph, USDA/Tufts University odkrył nową właściwość żurawiny: zdolność obniżenia ryzyka zapadania na chorobę Alzheimera oraz chorobę Parkinsona dzięki wysokiej zawartości wit. C. Mogłoby to oznaczać, iż już sama witamina C dostarczana z pożywieniem każdego dnia, ma zbawienny i ochronny wpływ na nasz mózg i jego zdrowie.

Na temat możliwości zakupu w cenie detalicznej oraz ze zniżką nawet do 33%  wszystkich wymienionych wyżej suplementów, więcej informacji tutaj >>

zasady-zdroweg-zywienia

Źródło: Fragmenty zaczerpnięto z artykułów:

–  http://www.euromentor.org.pl/autoryzacja/literatura.html
 –  http://www.zarzyccy.com.pl/biblioteka_zdrowia.html
– ,,Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego” – Informacyjna Agencja Radiowa
– ,,Depresja i jej skutki” – prof. dr hab. prof. hc Paulin Moszczyński, Zdrowa żywność, Zdrowy styl życia, 3/69/2005.
– „I znów winna dieta” Zapobieganie i leczenie depresji sposobami naturalnymi (I) – doc. dr hab. Aleksander Ożarowski – Zdrowa żywność, Zdrowy styl życia, 1/51/2001.
– ,,Niedobór witamin i soli mineralnych”. Zapobieganie i leczenie depresji sposobami naturalnymi (II) – doc. dr hab. Aleksander Ożarowski – Zdrowa żywność, Zdrowy styl życia, 2/52/2001 – na podstawie materiałów Śląskiego Centrum Zdrowia Publicznego
– www.odnalezcsiebie.pl
– http://neurologiaa.prv.pl/mozg.html
– http://portalwiedzy.onet.pl/50786,,,,mozg,haslo.html
– http://www.polityka.pl/psychologia/poradnikpsychologiczny/1504352,1,europejski-dzien-mozgu.read
– http://edunews.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=667&Itemid=686

 

audioobook-odchudzanie640x320

Podziel się:
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Gadu-Gadu Live
  • Śledzik
  • Blip
  • Flaker
  • Yam
  • Google Buzz
  • Blogger.com
  • Google Bookmarks
  • Kciuk.pl
  • Pinger
  • Live
  • Tumblr
  • email
  • Drukuj